مداد مداد .

مداد

روش هاي تكثير درخت هلو

روش هاي تكثير درخت هلو :

يكي از مهم ترين روش ها براي تكثير هلواستفاده از پيوند زدن مي باشد. پيوندك بايد از درخت هلويي گرفته شود كه خصوصيات كيفي و كمي بالايي داشته باشد. اين پيوندك ها روي پايه هاي هلو، بادام (براي زمين هاي سنگلاخي و آهكي) و شليل (زمين هايي كه نماتد سابقا در آن ها فعاليت مي كرده) پيوند مي خورند. در بعضي از خاك هاي سنگين يا خاك هايي كه زهكشي مناسبي ندارند از پايه هاي گوجه و آلو استفاده مي شود.

https://www.pinterest.com/pin/1020839440510360857

 

 

 

كاشت بذر نيز يكي ديگر از راه هاي تكثير هلو است. براي آماده كردن بذر، بايد تمام گوشت آن از هسته جدا شود، هرچه هسته تميز تر باشد براي رشد آن بهتر است. در مناطقي كه زمستان ملايم و مرطوب باشد بهترين زمان كاشت نهال هلو و شليل اواخر پاييز است و در مناطقي  كه زمستان سرد و خيلي خشك باشد عمليات كاشت نهال بايد در اواخر زمستان يا اوايل فروردين قبل از باز شدن جوانه صورت گيرد زيرا در چنين روزها، هواي سرد مانع رشد قسمت هاي رويشي نهال مي شود. اما ريشه ها در داخل خاك با درجه حرارت ثابت زمين رشد و فعاليت ريشه ها آغاز خواهد شد كه در استقرار و ماندگاري نهال تاثير دارد.عمق كاشت هسته براي كاشت در فضاي باز بايد حدودا 10 سانتي متر باشد.

براي كاشت هسته هلو در گلدان يا باغچه خود بايد هسته را داخل پلاستيك قرار داده و در يخچال قرار دهيد علت اين كار بخاطر اين است كه مواد بازدارنده در هسته هلو كه مانع جوانه زدن مي شود غير فعال شود  سعي كنيد هسته را به دور از ميوه هاي ديگر در يخچال بگذاريد.

سپس در مرحله ديگر بايد هسته ها به مدت ?? ساعت در آب بخيسانيد و بعد از آن آماده براي كاشت در گلدان هستند.

براي كاشت ان در گلدان بايد ان را در گلداني مناسب بكاريد و  از خاكي مناسب و مخلوط خاك برگ و شن استفاده كنيد و سپس هسته را در عمقي مناسب يعني دوبرابر طول هسته بكاريد

سپس گلدان را در دمايي مناسب قرار دهيد .معمولا جواني زني هسته ها تا يك ماه طول مي كشد پس بايد مقداري صبوري كنيد.

آن نهالي كه از كاشت هسته هلو به وجود آمده معمولا چند سال طول مي كشد تا به مرحله ميوه دهي برسد. با بزرگ تر شدن نهال سعي كنيد ان را به گلدان بزرگتر منتقل كنيد.

روش‌هاي مختلف كاشت هسته هلو:

اولين قدم به هنگام كاشت هلو در گلدان، يا باغچه، اين است كه كاري كنيم تا هسته، جوانه بزند. براي اينكه هسته، جوانه بزند، دو راه داريم:

هسته را به صورت معمولي و بدون هيچ كار اضافه‌اي، در پاييز، در خاك بكاريم و صبر كنيم كه به هنگام بهار، به خودي خود جوانه بزند.

هسته هلو را در جايي نگهداري كنيم و در اوايل زمستان، با استفاده از روش‌هاي مختلف (مثل چينه‌بندي يا تيمار سرمايي) آن را مجبور به جوانه زدن كنيم.

https://social.msdn.microsoft.com/Profile/Alphanahal

 

 

كاشت هسته هلو در گلدان:

براي كاشت هسته در گلدان ابتدا آن را درون پلاستيك گذاشته و در يخچال قرار دهيد تا منجر به غير فعال شدن عوامل بازدارنده رشد و جوانه زني شويد؛ سعي كنيد هسته هلو را به دور از ميوه هاي ديگر در يخچال قرار دهيد؛ در مرحله بعد بايستي هسته به مدت ?? ساعت درون آب خيسانده شود تا براي كاشت درون گلدان آماده گردد.

جهت كاشت درون گلدان خاك گلدان را آماده كرده و سعي كنيد هسته را درون خاك با مخلوط برگ و شن در عمق حداقل دو برابر طول هسته قرار دهيد و گلدان را در معرض دماي مناسب جهت جوانه زني قرار دهيد. بايد در اين امر صبوري به خرج دهيد زيرا هسته پس از تقريبا يك ماه جوانه خواهد زد. نهال حاصل از كاشت هسته چند سال زمان ميبرد تا شروع به ميوه دهي كند و اين نكته را در نظر داشته باشيد كه پس از بزرگ شدن نهال، آن را به يك گلدان بزرگتر انتقال دهيد.

كاشت هلو در گلدان با روش تيمار سرمايي:

روش كاشت هسته هلو؛ بسيار آسان است و هيچ نوع دردسر خاصي به همراه ندارد؛ فقط بايد اندكي صبور باشيد، چون ممكن است كه اين كار، كمي به طول بينجامد.

براي كاشت هسته هلو در گلدان، يا باغچه، بايد مراحل زير را دنبال كنيد:

ابتدا بايد تمامي گوشت ميوه هلو را بايد از خود هسته، جدا كنيد. اگر بگذاريد هسته چند روزي بماند و خشك شود، اين كار راحت تر خواهد شد. سپس پوسته رويي و چوبي هسته را بشكنيد و هسته اصلي را از داخل آن بيرون بياوريد. توجه كنيد كه هسته داخلي، به هيچ عنوان نبايد آسيب ببيند و ترك بردارد.

هسته هلو را دو سه ساعت داخل آب گذاشته و بخيسانيد. سپس آن را در يك كيسه پلاستيكي (مانند زيب كيپ) قرار داده، مقداري خاك نيز به ان اضافه كنيد و سپس آن را داخل يخچال بگذاريد. دماي يخچال بايد حداقل 1 درجه و حداكثر 6 درجه سانتي‌گراد باشد. اكنون بايد منتظر بمانيد تا هسته، جوانه بزند. اين مدت زمان ممكن است متغير باشد؛ از چند روز، تا چند هفته و حتي تا چند ماه.

روش جايگزين براي كاشت هسته هلو:

هرچند كه از نظر متخصصان، بهترين روش كاشت هلو در گلدان، استفاده از روش تيمار سرمايي است؛ اما برخي اعتقاد دارند كه روش ذكر شده در بالا را مي‌توان به اين شيوه نيز به انجام رساند:

بعد از اينكه هسته را از پوشش چوبي آن جدا كرديد، آن را در داخل كيسه‌اي قرار داده و چند روز هسته را داخل يخچال قرار دهيد.

سعي كنيد هسته از هر ميوه‌اي و به خصوص موز، به دور باشد؛ زيرا اتيلن موجود در ميوه‌ها، قواي جوانه‌زني هسته را از بين مي‌برد.

بعد از چند روز، هسته را از يخچال درآورده و حدود يك شب، در آب بخيسانيد.

در اين روش كاشت هسته هلو، هسته جوانه نمي‌زند و تنها كاشت آن در خاك، كافي است.

تكثير نهال هلو از طريق بذر:

به منظور تكثير هلو از طريق كاشت بذر، بايستي گوشت از هسته كاملا جدا شده و هسته تميز براي كاشت آماده گردد زيرا هسته تميزتر منجر به رشد بهتر نهال مي گردد؛ در محل هاي داراي زمستان هاي ملايم و مرطوب، كاشت بذر در اواخر پاييز و در مناطق داراي زمستان هاي سرد و خشك در اواخر زمستان يا اوايل فروردين پيش از باز شدن جوانه ها بهترين زمان براي اين كار است.

 

دليل كاشت بذر در اواخر زمستان اين است كه سرما از رشد بخش هاي رويشي جلوگيري كرده اما ريشه ها درون خاك به گسترش و رشد مي پردازند و به يك ريشه و تكيه گاه محكمي براي نهال در آينده تبديل خواهد شد كه مواد مغذي و آب را به خوبي در اختيار گياه قرار داده و در برابر عوامل محيطي از گياه محافظ نمايد. جهت كاشت هسته در فضاي باز، عمق كاشت بايستي ?? سانتي متر باشد.

قلمه زدن درخت هلو چگونه صورت ميپذيرد:

قلمهزدن، روشي موفق براي كاشتن درخت هلو، است. شما ميتوانيد اين روش را در انتهاي زمستان با استفاده از ساقههاي خشك درخت انجام دهيد. براي كاشت هلو، به اين روش، به درخت هلو نيازمند هستيد. در ابتدا، ساقه مدنظرتان را براي قلمه زدن انتخاب كنيد. سپس، ساقه ها را به هورمون رشد آغشته كرده و آن‌ها را درون خاكي كه از قبل آماده كردهايد، قرار دهيد. پس از آبياري مناسب و كوددهي مورد نياز گياه، ساقه شما ريشهدار شده و به ثمردهي ميرسد.

كاشت نهال هلو چگونه است:

شما بايد براي كاشت درخت هلو؛ به مواردي كه در پاراگراف فوق به آن‌ها اشاره شد، توجه كنيد. به عنوان مثال، به نوع خاك توجه كنيد و در صورت كه خاك زهكشي نشده است، حتما آن را زهكشي كنيد. در ابتدا، ميوه هسته را از داخل ميوه خارج كنيد. پس از آن هسته بيروني را شكسته و هسته داخلي را به مدت ?? تا ?? ساعت درون يخچال نگهداري نماييد.

پس از گذشت اين مدت، هسته را از يخچال خارج كرده و براي يك روز آن را داخل يك ليوان آب نگهداري كنيد. حالا زمان كاشت هسته هلو، فرا رسيده است. خاك مناسب گلدان يا باغچه خود را براي كاشت نهال هلو، آماده كنيد و سپس هسته را داخل خاك بكاريد. معمولا پس از  يك ماه، هسته هلو جوانه مي‌زند.

نحوه كاشت هلو

هلو و شليل با نياز سرمايي حدود ????-??? ساعت در مناطق با آب و هواي تابستانهاي گرم و خشك و فاقد سرماي ديررس بهاره به خوبي پرورش مي يابند. هلو نسبتا زود و قبل از سيب، گلابي و گيلاس گل مي­دهد و در مقايسه با بسياري از گونه­هاي درختان ميوه نسبت به سرما مقاومت كمتري دارد. تقريبا در تمام مناطق كشت هلو سرما يك مسئله مي­باشد. از اينرو آنها به عنوان سازگار با گرما در نظر گرفته

مي شوند و به مقدار زياد در شرايط آب و هوايي مديترانه­اي كشت شده­اند.

هلو وشليل در محدوده عرض جغرافيايي ?? تا ?? درجه شمالي و جنوبي كشت مي شود. اين محدوده ممكن است در بعضي از مناطق به دليل وجود اقيانوس،درياچه هاي عميق و يا ارتفاع گسترش يابد.

جوانه هاي گل هلو در زمان خواب تا دماي ??- درجه سانتي­گراد را تحمل مي­كنند و جوانه­هاي چوب در دماي كمتر از ??- درجه از بين ميروند. گلهاي باز شده هلو و ميوه هاي ريز در صورتي كه در زمان محدودي در دماي ?/?- و يا كمتر قرار گيرند از بين مي­روند. هلو داراي دامنه وسيع نياز سرمايي است ولي بطور متوسط بيشتر ارقام نياز سرمايي حدود ??? تا ??? ساعت دارند.

شرايط اقليمي درخت هلو:

هر نهالي براي اينكه عملكرد موثري در رشد و سپس توليد ميوه از خود نشان دهد، بايستي در شرايط اقليمي خاص خود كاشته شود تا از آسيب ديدن و ابتلا به بيماري و خطر آفات مصون بماند؛ سرما نياز اصلي درخت هلو براي كاشت نهال به حساب مي آيد پس در فصل زمستان يا پاييز نهال خريداري شده را بكاريد.

 حتي مي توانيد نهال را در يك گلدان مناسب نگهداري كرده و سپس به خاك باغچه تان انتقال دهيد و سپس با در نظر گرفتن نكات كاشت، آن را بكاريد؛ به طور مثال در خاك با ذهكشي خوب و داراي مواد مغذي اقدام به كاشت كنيد.

مشخصات نهال سالم و استاندارد هلو :

تنه نهال هلو و شليل بايد صاف، سالم و بدون هر گونه شكاف و يا آثار صمغ بوده و ارتفاع آن حد اقل 100 سانتي متر و قطر نهال 1 تا 2 سانتي متر و سن نهال 1 و 2 سال باشد.

نهال هلو و شليل پيوندي بايد تك تنه، شاداب، سالم، داراي ريشه اصلي بطول 35-20 سانتيمتر و داراي 6-5 ريشه فرعي بطول حداقل 5 سانتيمتر و عاري از هر گونه آفت و بيماري باشد.

جهت تامين نهال بايد از نهالستان هاي مطمئن و معتبر كه داراي مجوز توليد نهال از موسسه تحقيقات ثبت و گواهي بذر و نهال مي باشند اقدام گردد و در هنگام تحويل نهال از مسئول نهالستان براي شناسايي نوع رقم و اصالت نژاد و بهداشت نباتي تاييديه لازم اخذ شود.

 نياز سرمايي:

اكثر ارقام هلو به ???-??? ساعت نياز سرمايي در دماي منفي ? درجه سانتي گراد نياز دارند؛ لازم به ذكر است شكوفه هاي هلو تقريبا ? الي ? هفته زودتر از گل هاي سيب باز شده بنابراين در مناطقي كه سرماي بهاره امكان آسيب رساندن به نهال را دارد، از كاشت هلو اجتناب نماييد‌.

خاك مناسب براي كاشت:

همانطور كه در قسمت بالا عرض شد، خاك با ذهكشي خوب براي كاشت و توليد ميوه درخت هلو مفيد مي باشد؛ در اين بين خاك شني تا لومي متوسط بهترين گزينه است نهال هلو بايستي در خاك عميق و با ذهكشي خوب و بدون غرقاب شدن كاشته و نگهداري شود تا آسيبي به ريشه وارد نگردد زيرا رطوبت بالا سبب پوسيدگي ريشه و بيماري هاي مربوط به آن مي گردد.

خاك هاي سنگين با حفظ آب درون خود و قابليت كم ذهكشي، جهت كاشت نهال هلو انتخاب مناسبي نيستند. مانند خاك رسي

چگونه به باغباني و مراقبت از آفات و بيماري هاي درخت هلو نياز داريد؟

   متأسفانه درختان هلو مستعد ابتلا به آفات و بيماري هاي بسياري هستند. از جمله بيماري ها و آفات اين درختان مي توان به آفات شته ها، شته ها، نماتدها، قارچ هاي زميني، حشرات بيد زرد، بيماري هاي قارچي و … اشاره كرد. با بررسي دقيق خاكي كه در آن هلو مي رويد. مي توانيد از بيماري ها و آفات درختان يا نهال ها جلوگيري كنيد.

   علاوه بر اين، در صورت مشاهده آفت بر روي درخت، مي توانيد آفت يا حشره را شناسايي كنيد، از حشره كش يا آفت كش استفاده كنيد و درختان هلو خود را از خطر مرگ نجات دهيد. در صورت لزوم حتما به دنبال كمك حرفه اي باشيد.

نحوه ي آبياري نهال و درخت بالغ هلو چگونه است:

درخت هلو به آبياري زيادي نيازمند است. شما باتوجه به فصل و منطق هاي كه در آن زندگي ميكنيد، ميتوانيد ميزان آبياري را افزايش يا كاهش دهيد. به عنوان مثال، اگر در محيطي زندگي ميكنيد كه فضايي مرطوب دارد و دائما باران در آن باريده ميشود، نيازي به آبياري زياد وجود ندارد. حتما در زمان ميوهدهي درخت را دائما آبياري كنيد اما اين آبياري به گونهاي نباشد كه ريشههاي درخت بيش از حد خيس شده و پوسيده شود.

چند نوع هرس داريم و هرس درخت هلو چگونه انجام ميشود:

هرس كردن درختاني همچون درخت هلو باعث افزايش رشد درخت و ميوه‏هاي خوشمزه و آبدارش مي‏شود. به همين خاطر، شما بايد سالي يك بار درختان هلو خود را هرس كنيد تا آن‌ها بتوانند سال بعد، باردهي بهتري داشته باشند.

پيشنهاد مي‏شود درختان هلو را در ماه‌هاي آخر پاييز و يا ماه ابتدايي زمستان هرس كنيد تا در بهار و تابستان با شكوفه‏ها و ميوه‌هاي خوشمزه بيشتري مواجه شويد. البته اين درخت، هرس بهاره هم دارد كه اين هرس قبل از ظاهر شدن برگ‏‏هاي بهاره بايد انجام شود. درخت هلو، را مي‏توان به چهار روش مختلف هرس كرد، از جمله اين روش‏ها مي‌توان به روش‏هاي زير اشاره نمود:

هرس باردهي، اين هرس باعث افزايش ميزان ميوه ‏هاي درخت در دوران جواني مي‏شود.

جوانسازي، اين هرس به كاهش آفات و حشرات كمك مي‏كند و در نهايت عمر درخت هلو، را افزايش مي‏دهد.

تنك كردن، در اين نوع هرس قسمتي از درخت حذف شده تا بقيه قسمت‏هاي درخت بتوانند در شرايط بهتري به زندگي ادامه دهند.

فرم‏دهي، اين نوع هرس به درختان هلو فرم زيبايي مي‏دهد.

https://sites.google.com/view/brandmann9/home

https://onlineproofing.home.blog/2022/08/29/alphanahal/

 

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۲۷ آبان ۱۴۰۱ساعت: ۰۴:۴۱:۴۳ توسط:مداد موضوع: نظرات (0)